Zo scoor je de goedkoopste all inclusive vakantie?
Iedereen wil natuurlijk een vakantie boeken voor de allerbeste prijs. Want die cocktail bij het zwembad in je resort smaakt net wat beter als je weet dat je een hele goede deal gevonden hebt.
In dit blog deelt Ingmar Bruinsma, een van de oprichters van Verliefdopallinclusive.nl en al jarenlang een van de bekendste deal-hunters van Nederland, een aantal essentiële tips die je zeker gaan helpen bij het vinden van de beste prijs voor je all inclusive vakantie.
Zoek naar het perfecte all inclusive hotel.
Wat is goedkoop?
Een belangrijke vraag is natuurlijk om voor jezelf te bepalen wat goedkoop is. Dat is echt een subjectief element. Net als ‘de beste deal’, want voor iemand die gewend is om in het absolute hoogseizoen te reizen, is een prijs voor het laagseizoen een uitstekende deal.
Omdat ‘goedkoop’ best een lastige definitie is, probeer ik in dit artikel vooral te kijken naar de beste prijs voor de deal. De ‘laagste prijs mogelijk’, zal ik maar zeggen. En om die goedkope all inclusive vakantie te vinden zijn er een aantal belangrijke tips (die je soms ook kunt toepassen op niet all inclusive vakanties).
- 1. Skip het hoogseizoen
- 2. Kies voor een hogere kamerbezetting
- 3. Mei is perfect
- 4. Vroeg boeken loont meestal wel
- 5. Last minutes bestaan bijna niet meer
- 6. Kijk wat inbegrepen is
- 7. Let op verborgen kosten
- 8. Kies voor minder populaire bestemmingen
- 9. Goede prijs? Sla toe en kijk uit naar je droomreis
Dit is natuurlijk een absolute inkopper, maar ‘goedkoop op vakantie’ en ‘hoogseizoen’ zijn twee dingen die onverenigbaar zijn als water en vuur. De schoolvakanties zijn berucht en helaas is er geen enkel geheim wat ervoor kan zorgen dat je voor laagseizoenprijzen weg gaat in het hoogseizoen.
De andere tips op deze pagina kun je wel gebruiken en daarmee kun je alsnog de beste deal proberen te vinden voor het hoogseizoen. Elke euro die je kunt besparen is er immers eentje.
De meeste prijzen voor vakanties zijn gebaseerd op een bezetting van twee personen. Toch kunnen er vaak meer mensen op een kamer. Soms drie, soms zelfs vier. En door dit te doen, kun je de prijs van je all inclusive vakantie behoorlijk drukken.
Dan lig je natuurlijk wel met veel meer mensen op een kamer, dus het is ook wel goed om even te bedenken hoe groot een kamer is, en of je daar zin in hebt. In sommige hotels met wat grotere kamers, zijn er meerdere kamers of is er een slaapbank. Dan is het helemaal niet zo erg.
Deze keuze kun je echt flink geld schelen want het kan de prijs van je vakantie met zo’n 15 tot 20% naar beneden drukken.
Mei is een drama maand voor de touroperators. Vooral de periode na de meivakantie is lastig voor ze. Omdat ze voor de meivakantie flink inkopen bij de hotels en luchtvaartmaatschappijen (en daar de beste inkoopdeals willen), zijn ze vaak verplicht om die capaciteit ook voor de periode van mei tot en met het begin van de zomervakantie af te nemen.
Maar juist de periode na de meivakantie is nog best wel rustig qua boekingen. Het lukt vaak helemaal niet om deze periode echt alle ingekochte kamers en stoelen te vullen. En dus zakken de prijzen.
Je boekt deze prima prijzen vaak vanaf maart. Hoe dichter bij die periode in mei, hoe wanhopiger de reisorganisaties zijn. De beste deal die ik ooit zelf zag was een 10-daagse all inclusive vakantie naar Griekenland voor €185 (boeken op 25 april, reizen op 9 mei).
Hou er ook rekening mee dat wanneer touroperators de boel goed genoeg gevuld hebben, de prijzen ook zo weer kunnen stijgen en je juist meer gaat betalen.
Touroperators houden van vroege boekers. Dat geeft zekerheid en is goed voor de cashflow. Daarom belonen ze vroeg boeken nog steeds met goede kortingen. De beste periode voor je vroegboeking is vanaf half december tot en met januari.
Kortingen kunnen vaak flink oplopen. Ik heb in het verleden wel meer dan €1000 korting gezien op een vakantie van 10 dagen. Daarmee kun je echt heel flink besparen op je vakanties. Vooral wanneer je vastzit aan het hoogseizoen. De kortingen zijn meestal ook geldig voor deze periodes.
In de goede oude tijd waren de lastminutes perfect: Gewoon wachten tot vlak voor vertrek en “dan kijken we wel wat er is”. Prijzen waren vaak bizar laag vlak voor vertrek. Die tijd is in het hoogseizoen helaas voorbij.
Het is niet zo dat er helemaal geen goede last minute deals meer bestaan. Sterker nog: Je kunt echt nog wel voor een appel en een ei op vakantie als je een paar weken voor vertrek boekt. Alleen is de keuze van echt goede lastminute deals de laatste tien jaar echt helemaal ingezakt en is er dus echt niet zo heel veel goed aanbod meer.
De schuldige? Computermodellen die veel beter kunnen berekenen of bepaalde periodes goed genoeg geboekt worden waardoor er al ver voor vertrek op de prijzen wordt gestuurd. Daarom hoeft er veel minder ‘gedumpt’ te worden kort voor vertrek.
En ook in de zomervakantie is deze strategie verre van een garantie voor succes. Er zijn jaren waarin er zelfs echt nauwelijks lastminute prijsdeals te vinden zijn, omdat echt alles volgeboekt zit. (Maar gelukkig hebben we ook best veel leuke all inclusive vakanties in Nederland).
Niet elke all inclusive is hetzelfde: Bij sommige hotels en resorts zit werkelijk élke voorziening in het all inclusive pakket, terwijl bij het andere resort voor heel veel dingen moet worden bijbetaald.
Soms gaat dat zelfs al over de drankjes en zijn cocktails niet bij de prijs van all inclusive inbegrepen. Extra vergelijkend warenonderzoek kan een hoop impact maken op de daadwerkelijke prijs van je all inclusive vakantie.
Is een hotel iets duurder, maar mag je daar wel gin-tonics drinken (en doe je dat graag of verwacht je dat veel te gaan doen), dan heb je die meerprijs er toch vaak heel snel uitgehaald.
In Mexico en in de Verenigde Staten bestaat het concept ‘resort fee’. Dit is een toeslag die het hotel of resort in rekening brengt bovenop de prijs van de boeking. Dat doen ze om minder commissie te hoeven betalen aan hotelwebsites en touroperators.
Voor jou als reiziger is het superirritant, want de gemiddelde resortfee ligt tussen de $10 en $100 per dag. Per dag, ja. Dat tikt aardig aan want bij tien dagen is er van die goedkope all inclusive vakantie helemaal niets meer over.
Een zoekopdracht op het internet helpt vaak wel. Zoek bijvoorbeeld op de naam van het resort met het woord resort fee erachter. Als wij weten dat een resort een resort fee heeft, dan zullen we dat uiteraard op de hotelpagina vermelden.
Vaak is het de populariteit van een bestemming die ervoor zorgt dat de prijs van een vakantie aan de hoge kant ligt. Wijk af van de wens van de massa en je zult zien dat de prijs voor een hele vergelijkbare bestemming vaak een stuk lager kan zijn.
Vervang Kreta of Corfu bijvoorbeeld eens voor Chalkidiki. Gran Canaria voor Tunesië, De Dominicaanse Republiek voor de Kaapverdische Eilanden en de Malediven voor Albanië. Het zijn bestemmingen die wat dichter bij liggen of wat minder populair zijn en daarmee vaak een stuk goedkoper zijn (zonder dat je hoeft in te leveren op de kwaliteit van je vakantie).
Goed, het vinden van de beste prijs voor je all inclusive vakantie is niet zo heel moeilijk als je bovenstaande tips in het achterhoofd houdt. Vergeet ook absoluut het belangrijkste niet: Dat je boekt voor de prijs waarvan jij vindt dat het dat waard is.
Kijk daarna niet meer om: Annuleren kan waarschijnlijk niet en als prijzen toch nog zakken, heb je alleen jezelf er maar mee. Het goede nieuws in die situatie is: Jij gaat binnenkort lekker op vakantie!
Succes met het vinden en boeken van je droomvakantie. Laten we hopen dat je dat de volgende keer doet voor een betere prijs dan de vorige keer. En laat het gerust weten als dat gelukt is. We horen graag van je.
Vindt de perfecte all inclusive vakantie naar jouw wensen.