Wat is het verschil tussen halfpension, volpension, all inclusive en de rest?
Ga je voor all inclusive? Of ultra all inclusive? Of kies je voor volpension? Het zijn voor reisprofessionals zoals wij bekende termen, maar veel reizigers vinden het soms wat verwarrend. Daarom nemen we je mee langs de verschillende ‘boardvormen’ die er bestaan en leer je wat logies, half en volpension betekenen en het verschil is tussen all inclusive en ultra all inclusive.
Een belangrijke keuze
Het kiezen van de juiste verblijfsvorm kan een essentiële impact hebben op je vakantie en kan je vakantie maken of kraken. Goed dat je er bent, dus. We gaan je uitleggen wat je kunt verwachten bij de verschillende verblijfsvormen en waar je rekening mee moet houden.
En omdat deze website volledig over all inclusive gaat, zal dat een uitgebreidere behandeling krijgen, zodat je straks van alle informatie op de hoogte bent en de beste keuze gaat maken voor je volgende vakantie. Want, wist je dat champagne bij sommige ultra all inclusive pakketten óók gewoon inbegrepen is?
De pensionvormen
In Nederland kennen we vijf verschillende vormen van pension. Elk hebben ze hun eigen ‘spelregels’ en zijn ze meer of minder geschikt voor het type verblijf of vakantie. Hieronder in het kort wat wat is.
Logies: Enkel een plek om te overnachten, er zijn geen maaltijden inbegrepen.
Logies en ontbijt: Een overnachting met de volgende ochtend een ontbijt.
Halfpension: Een overnachting met een ontbijt en een diner.
Volpension: Een overnachting met ontbijt, lunch en diner.
All inclusive: Een overnachting met ontbijt, lunch, diner en snacks en drankjes inbegrepen.
Ultra all inclusive: Een luxere en veel uitgebreidere vorm van all inclusive. Vaak met inbegrip van premium dranken.
Het verschil tussen all inclusive en ultra all inclusive
Als je een all inclusive vakantie gaat boeken zie je soms het begrip ‘ultra all inclusive’ staan. Soms heet dit ook ‘premium all inclusive’. Het is een onduidelijke term en niet altijd duidelijk wat dit precies betekent. In de regel kun je ervan uitgaan dat bij ultra all inclusive zo goed als alle voorzieningen van het hotel of resort gratis te gebruiken zijn en dat er premium dranken geschonken worden. Ook is het een extra kwaliteitsslag op gebied van eten, drankjes en service.
Dit betekenen de verschillende verblijfstype
Hoewel we al kort een overzicht gaven van wat de verschillende verblijfstypes nou inhouden, nemen we je hieronder nog wat uitgebreider mee in deze verschillende termen en wat je daarbij kunt verwachten. Hou er rekening mee dat het exacte aanbod per hotel kan verschillen.
Logies
Als je je vakantie op basis van logies boekt, boek je de meest basale vorm van accommodatie zonder catering: Geen ontbijt, lunch of diner, dus. Geen enkele maaltijd is inbegrepen. In sommige duurdere en luxere hotels liggen er soms wat gratis snacks op je kamer en meestal is er ook gratis koffie,thee en soms een fles water. Dat is bij logies wel echt het maximale dat je kunt verwachten.
Soms is ontbijt wel beschikbaar en tegen een toeslag bij te boeken. Je upgrade dan naar ‘logies & ontbijt’ (waarover hieronder meer). En als het hotel een restaurant heeft, kun je hier ook terecht voor lunch en diner. Dit is dan wel voor eigen kosten. Vooral appartementen worden op basis van logies aangeboden omdat je hier vaak de gelegenheid hebt om in de keuken of kitchenette zelf eten te maken.
De voor- en nadelen van logies
● Het biedt volledige vrijheid om te bepalen waar en wanneer je eet.
● Erg geschikt voor wie er graag op uit trekt om buiten de deur te eten.
● Goedkoper op de kosten voor overnachting maar kan zorgen voor hogere kosten voor maaltijden buiten de deur
● Het kan soms lastig zijn om een fijn restaurant in de buurt te vinden dat voldoet aan je wensen.
Logies & ontbijt
Een van de meest geboekte verzorgingsvormen is ‘logies & ontbijt’. Dit is een uitgebreidere vorm van verzorging waarbij naast de overnachtingen ook een ontbijt is inbegrepen. Eigenlijk altijd betreft dit het ontbijt ná de overnachting.
De vorm waarin het ontbijt wordt aangeboden kan per hotel verschillen. Bij de wat grotere hotels en pensions is dit meestal in buffetvorm, terwijl kleinere en wat luxere hotels soms een ontbijt op basis van à la carte aanbieden. Soms wordt er bij het ontbijt ook een extra à la carte deel aangeboden waarbij warme ontbijtgerechten zoals eieren en pannenkoeken op verzoek worden klaargemaakt.
Ook drankjes zijn inbegrepen bij logies + ontbijt. Je kunt ervan uitgaan dat in ieder geval water, koffie, thee en sap inbegrepen zijn. In de wat duurdere en/of luxere hotels kun je soms ook een of meerdere glazen champagne (of een mimosa) krijgen bij het ontbijt. Soms zijn de bubbels alleen in het weekend beschikbaar.
De voor- en nadelen van logies + ontbijt
● Het ontbijt wordt door bijna niemand overgeslagen waardoor het een makkelijke invulling van de dagstart is.
● De kosten voor ontbijt kunnen uiteenlopen. Soms is de meerprijs een tientje per nacht. Echter kan de prijs flink oplopen.
● Het ontbijt is niet altijd beschikbaar op de gewenste tijden (voor wie zeer vroeg of juist later wil ontbijt).
Half pension
Wanneer halfpension boekt, boek je je verblijf met ontbijt en diner. Het is na logies + ontbijt de meest geboekte verblijfsvorm. Net als bij logies & ontbijt hangt het van het hotel af wat je kunt verwachten qua ontbijt.
Het diner wordt soms in buffetvorm aangeboden, soms à la carte. In kleinere accommodaties kan het zelfs ‘eten wat de pot schaft’ zijn. In Centraal-Europa en het voormalig Oostblok is dit gebruikelijk in kleinere hotels en pensions.
Ook drankjes zijn inbegrepen bij halfpension. Dat geldt voor het ontbijt (zoals aangegeven bij logies + ontbijt) als voor bij het diner. Meestal gaat het om één of twee drankjes in de vorm van bier, wijn of fris. Water is meestal onbeperkt beschikbaar. Meer drankjes? Dan kun je daarvoor bijbetalen. In de meeste gevallen ga je dineren vóór de overnachting plaatsvindt en niet de dag na de overnachting. Dit kan per hotel verschillen en het is goed om dit te checken voor je boekt.
De voor- en nadelen van Half pension
● Nog steeds veel vrijheid om overdag te kiezen wat je doet.
● Kan ook een beperking zijn, omdat je op tijd terug moet zijn voor het diner.
Volpension
Volpension is geen hele bekende of populaire verblijfsvorm, maar is weer een stap verder dan halfpension, door ontbijt, lunch en diner inbegrepen te hebben. Dit wordt vaak aangeboden in grote resorts waar je de hele dag op het terrein kunt blijven en alleen voor maaltijden naar binnen hoeft te gaan.
Net als bij het diner is de manier waarop de lunch bij volpension wordt aangeboden per hotel verschillend. Soms in à la carte vorm, soms op basis van een buffet en soms een hybride hiervan. Ook tijdens lunch zijn één of twee drankjes meestal inbegrepen, maar dit kan per hotel verschillen.
De voor- en nadelen van vol pension
● Je hoeft niet meer na te denken over je maaltijden.
● Prijstechnisch kan het veel geld schelen.
● Het zorgt voor beperkingen in je vrijheid omdat je dicht bij het hotel wil blijven.
● De tijden kunnen niet altijd goed aansluiten op je eigen plannen.
All Inclusive
Boek je all inclusive dan kies je voor een zorgeloze verblijfsvorm die nog een extra laag gemak en comfort toevoegt bovenop volpension. Want bij all inclusive zijn ontbijt, lunch en diner inbegrepen. Maar daarnaast ook snacks, hapjes en dus alle drankjes. Een manier van verblijven waarbij je dus echt nergens meer over na hoeft te denken, en dat is fijn!
In de meeste gevallen worden de maaltijden in all inclusive hotels en resorts aangeboden in buffetvorm. Ga je voor een luxer hotel met vijf sterren, dan kan het zomaar zijn dat er meer à la carte mogelijkheden zijn. Daarnaast hebben de grotere resorts vaak meerdere (thema) restaurants waarbij er ook eentje op à la carte basis werkt en waar je als onderdeel van je all inclusive pakket een of meerdere keren kunt reserveren.
Ook drankjes zijn bij all inclusive inbegrepen. Dat geldt voor water, koffie, thee en frisdranken, maar ook voor alcohol. Het hangt een beetje van het resort en de bestemming af wat voor alcohol is inbegrepen bij het all inclusive pakket. Daarnaast is er ook nog een premium drinks optie, die soms standaard inbegrepen is in luxere hotels en resorts en soms is bij te boeken.
De voor- en nadelen van De voor- en nadelen van all inclusive
● Echt alles is inbegrepen en dat maakt je verblijf vrijwel zorgeloos.
● Het is veel voordeliger dan los betalen voor drankjes.
● Als je in een kleiner resort zit, kan het aanbod maaltijden beperkt zijn (of niet bij je wensen aansluiten).
● Zelf kiezen wanneer je gaat eten, er is altijd wel een restaurant of buffet geopend.
Ultra All Inclusive
Ultra all inclusive is de meest luxe optie binnen all inclusive. Hier krijg je niet alleen alle maaltijden, snacks en (non-)alcoholische dranken, maar vaak ook premium drankjes, cocktails, ijsjes en diners bij à-la-carterestaurants. Sommige resorts bieden zelfs een 24-uursservice, waardoor je op elk moment van de dag kunt genieten van eten en drinken, omdat er altijd een bar geopend is waar je terechtkunt voor een drankje.
De voor- en nadelen van De voor- en nadelen van all inclusive
● Net als bij all inclusive volledig zorgeloos.
● Ook faciliteiten zijn meestal gratis te gebruiken.
● Het kan de prijs voor je vakantie een stuk hoger maken.
De voordelen van all inclusive.
All inclusive biedt niet alleen de gemakkelijkste en de ontspannenste optie, maar het is ook een geweldige manier om jezelf te verwennen met een breed aanbod aan maaltijden en drankjes, terwijl je weinig zorgen hebt over extra kosten. Het is de ideale keuze als je wil genieten van een zorgeloze vakantie vol culinaire verrassingen binnen de grenzen van het resort. Ontdek de wereld van all-inclusive samen met ons op Verliefdopallinclusive.nl
Veelgestelde vragen over de verschillende verblijfsvormen
Zijn drankjes altijd inbegrepen bij de maaltijden?
Soms wel, soms niet. Dit is echt per hotel verschillend. In de basis zijn drankjes bij het ontbijt inbegrepen terwijl het bij lunch en diner soms één of twee drankjes is. Soms zijn drankjes niet inbegrepen. Bij all inclusive zijn de drankjes altijd inbegrepen.
Kan ik wisselen tussen pensionvormen tijdens mijn verblijf?
Meestal kun je niet van pensionvorm veranderen tijdens je verblijf. Sommige hotels bieden dit echter wel aan.
Hoe zit het met speciale dieetwensen?
De meeste hotels kunnen rekening houden met dieetwensen, maar het is altijd goed om dit vooraf te controleren. Hotels die à-la-cartecatering hebben, kunnen hier makkelijker rekening mee houden dan hotels die op basis van buffetvorm werken.
Kan ik bepaalde maaltijden overslaan?
Ja, je bent niet verplicht om aanwezig te zijn bij elke maaltijd. Zelfs als je dit wel zo geboekt hebt. Hou er echter rekening mee dat je geen geld terugkrijgt voor gemiste maaltijden.
Zijn snacks en ijsjes inbegrepen bij all inclusive?
In de meeste all inclusive resorts zijn snacks en ijsjes ook inbegrepen, maar het kan variëren. Bij ultra all inclusive kun je vaak meer premium snacks verwachten.
Hoe zit het met roomservice? Is dit inbegrepen in all inclusive?
Roomservice is meestal niet inbegrepen bij standaard all inclusive pakketten. Bij ultra all inclusive is het soms wel inbegrepen, maar dit kan per resort verschillen. In bijna alle gevallen moet je alsnog bijbetalen voor de roomservice als service (maar zijn de gebrachte maaltijden wel gratis).
Kan ik kiezen voor à-la-carte dineren in plaats van buffet bij all inclusive?
Veel all inclusive resorts bieden de mogelijkheid om à-la-carte te dineren in hun specialiteitenrestaurants. Soms moet je van tevoren reserveren en kan er een beperking zijn op het aantal bezoeken per week.
Zijn de drankjes bij het zwembad inbegrepen bij all inclusive?
Bij de meeste all inclusive resorts zijn drankjes bij het zwembad inbegrepen. Houd er echter rekening mee dat sommige premium drankjes extra kunnen kosten.
Wat als ik allergieën of speciale dieetwensen heb?
De meeste hotels houden rekening met dieetwensen zoals glutenvrij, lactosevrij of vegetarisch, vooral bij halfpension, volpension en all inclusive. Het is belangrijk om dit vooraf door te geven bij de boeking
Wat is het verschil tussen lokale en internationale alcoholische dranken bij all inclusive?
Bij een standaard all inclusive pakket zijn vaak alleen lokale alcoholische dranken inbegrepen. Voor internationale en premium dranken kan een ultra all inclusive arrangement nodig zijn, of je betaalt bij.
Bij een standaard all inclusive pakket zijn vaak alleen lokale alcoholische dranken inbegrepen. Voor internationale en premium dranken kan een ultra all inclusive arrangement nodig zijn, of je betaalt bij.
Excursies zijn meestal niet inbegrepen bij all inclusive pakketten. Bij ultra all inclusive kunnen er echter soms enkele activiteiten of excursies zonder extra kosten beschikbaar zijn.
Kan ik buiten het resort eten als ik all inclusive heb geboekt?
Ja, je bent vrij om buiten het resort te eten, zelfs als je een all inclusive arrangement hebt geboekt. Houd er echter rekening mee dat de kosten voor eten buiten het resort dan niet worden gedekt door het pakket.