Premium dranken bij all inclusive vakanties: Alles wat je moet weten
Als ik op vakantie ben, dan word ik best blij van een lekkere cocktail. Mijn favoriet? Voor een Caipirinha ben ik altijd wel te porren. En dan het liefste met ‘Cachaça’ van het Braziliaanse merk ‘51’. Toch is het niet vanzelfsprekend dat je een cocktail krijgt waar een bekend merk in zit. In dit blog neem ik je mee langs het concept ‘premium dranken’ en hoe je jouw vakantie een extra niveautje kunt upgraden.
Lekker borrelen, lekker cocktails drinken of gewoon af en toe een biertje. Hoewel alcohol helemaal niet gezond is, en veel alcohol drinken zelfs allerlei gevolgen kan hebben, is het voor veel vakantiegangers onlosmakelijk verbonden met een vakantie. En ja, een bar waar je heerlijke cocktails haalt, kan het verschil maken tussen een waanzinnige vakantie en een middelmatige vakantie.
Alleen bij de meest luxe resorts zijn de bekende A-merken standaard. In alle andere gevallen zul je op zoek moeten gaan naar hotels en resorts die ‘premiumdranken’ aanbieden. Ook bij het ultra all inclusive concept zijn premium dranken vaak inbegrepen (maar niet altijd, dus het is goed om dit alsnog te controleren).
Binnenlandse en buitenlandse dranken
Soms wordt onderscheid gemaakt tussen binnenlandse en buitenlandse dranken. Wat dat betekent? Dat het bier lokaal is en dat de wijn meestal een wat goedkoper merk is (niet in elk land wordt natuurlijk wijn geproduceerd).
Daarnaast zal de sterke drank van lokale distilleerderij zijn, en niet van internationaal verkrijgbare merken. Hierin is niet altijd een vaste lijn te trekken en elk resort of hotel kiest voor zichzelf welke merken ze willen aanbieden. Een goed voorbeeld is Jamaica: Captain Morgan is Jamaicaans en het zou best kunnen dat je op Jamaica dus Captain Morgan geschonken krijgt bij een uitsluitend binnenlands aanbod.
Wat is een premium drankenpakket precies?
Veel mensen denken dat premium dranken alleen over alcohol gaat. Maar hotels en resorts die expliciet premium dranken aanbieden, doen dat in het gehele aanbod van drankjes. Dus ook de non-alcoholische dranken krijgen een stevige upgrade.
Als je kijkt naar sterke drank, dan worden flessen die in de winkel meer dan €40 kosten, min of meer als premium gezien. Hierin kan uiteraard worden afgeweken, maar het geeft een goede indicatie. Dit is wat je bij premium dranken kunt verwachten:
Alcoholisch:
Premium alcoholmerken die je kunt verwachten bij een premium drankenpakket zijn onder andere rum van Bacardi of Captain Morgan, Whisky van Jack Daniels, Wodka van Smirnoff, Gin van Bombay Sapphire en nog veel meer van dit soort merken.
Ook het bier zal geen huismerk zijn maar een (lokaal) premiummerk. En datzelfde geldt voor wijn. Geen slobberwijntje maar een fles die een stukje duurder is. Alles voor de topervaring! In sommige resorts zijn zelfs de topmerken champagne inbegrepen. Perfect als je wil ontbijten met een mimosa uit een vers gepopte fles Moët & Chandon.
Non-alcoholisch:
Water komt in ‘t geval van premium dranken niet uit flesjes van lokale merken, maar is bijvoorbeeld van Perrier of San Pellegrino. En een keuze die je niet vaak krijgt is die tussen cola van zowel Coca-Cola als Pepsi.
Sowieso is het aanbod van frisdranken vaak een stuk uitgebreider en is er ginger ale, en heb je ook keuze uit bijvoorbeeld drankjes van het merk Fever Tree, Mountain Dew. Ook smoothies en sappen horen erbij: Bij het ontbijt kun je kiezen voor echt versgeperst sap in plaats van het gebruikelijke concentraat en zijn er soms smoothies met verse ingrediënten.
Bij welke hotels en resorts zijn premium dranken beschikbaar?
Het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven, omdat er geen vaste regel voor is of hotels premium dranken aanbieden. Soms zijn de premiumdranken namelijk wel beschikbaar, maar geen onderdeel van het all inclusive pakket en dien je hier los voor bij te betalen. Weer andere hotels hebben het überhaupt niet, en sommige hotels hebben het juist vrij beschikbaar.
Hoewel het altijd loont om op hotel of resortniveau te controleren of ze premium dranken aanbieden, kun je in ieder geval de volgende maatstaven aanhouden ter indicatie:
Vijf sterren:
Hotels en resorts met vijf sterren, hebben in de regel ook premium dranken beschikbaar als onderdeel van hun aanbod. In veel gevallen zijn deze premium dranken inbegrepen bij je normale all inclusive pakket en is dit onderdeel van de luxe vijfsterren ervaring. Sommige hotels kunnen vragen om een toeslag voor premium dranken.
Vier sterren:
Bij viersterren hotels en resorts zijn premium dranken eerder niet, dan wel inbegrepen bij het normale all inclusive pakket. Er zullen een aantal uitzonderingen zijn, maar deze zijn zeldzaam. Wel zal het gros van de wat grotere en bekendere viersterren hotels en resorts een extra keuze en/of upgrade bieden om gebruik te maken van premium dranken.
Drie sterren en lager:
Bij hotels en resorts met drie of minder sterren kun je er eigenlijk in de basis van uitgaan dat ze geen premium dranken aanbieden aan de gasten. Ook niet tegen bijbetaling.
Premium dranken tijdens een cruise
Tijdens het boeken van een cruise zul je de optie van een premium drankenpakket zeker voorbij zien komen. Dat geldt ook voor een upgrade naar all inclusive. De meeste cruises boek je namelijk op basis van volpension (lees hier over het verschil tussen logies, half & volpension en all inclusive), maar zijn te upgraden naar all inclusive.
Een andere upsell is het aanbod van premium dranken. Je krijgt dan de eerder genoemde A-merken geschonken in plaats van de minder bekende en goedkopere merken. De prijs voor een upsell naar premium dranken is meestal een paar honderd euro en het is afhankelijk van je wensen en smaak of dit de moeite waard is.
Veelgestelde vragen over premium dranken
Hoewel we erg veel extra informatie hebben gegeven op deze pagina, kun je hieronder bestaande en aanvullende informatie over premium dranken in een makkelijk overzicht vinden.
Wat wordt precies bedoeld met ‘premium drinks’ in een all inclusive resort?
Dat er een veel ruimere selectie van dranken wordt aangeboden ten opzichte van het normale aanbod. Dat geldt in de breedte (simpelweg meer keuze) als in de hoogte (meer bekende premiummerken).
Zijn er extra kosten verbonden aan premium drinks in een all inclusive pakket?
Soms wel, soms niet. Veel luxere hotels bieden het standaard aan als onderdeel van hun luxe ervaring terwijl andere hotels en resorts het als een upsell aanbieden en je er dus extra kosten voor zult maken.
Wat zijn de kosten voor premium drinks?
Dat is per hotel verschillend. Hou rekening met een prijskaartje van een tientje tot enkele tientjes per dag per persoon.
Hoe weet ik of mijn gekozen resort premium drinks aanbiedt?
Je kunt altijd gebruikmaken van het filter in de zoekmachine. Verder is de informatie over het al dan niet aanbieden van premium drinks per hotel te vinden in het overzicht van faciliteiten.
Vallen cocktails onder de premium drinks, of alleen sterke drank?
Het is per hotel of resort verschillend hoe ze hun premium drinks aanbod invullen. In de regel omvat het zowel een ruimere keuze in softdrinks als alcohol. Soms gaat het alleen over internationale A-merken voor bier, wijn en sterke drank. Cocktails vallen hier uiteraard ook onder.
Zijn er tijdslimieten voor het bestellen van premium drinks?
Kan ik upgraden naar premium drinks tijdens mijn verblijf als ik dat niet vooraf heb geboekt?
Kan ik upgraden naar premium drinks tijdens mijn verblijf als ik dat niet vooraf heb geboekt?
Ja, meestal kun je dit bij het inchecken nog bijboeken.
Zijn er ook premium niet-alcoholische opties beschikbaar?
Bij de meeste resorts is ook het aanbod van niet-alcoholische dranken stevig uitgebreid bij het premium drankenpakket.
Welke bekende merken kan ik verwachten bij premium drinks?
Dat is per hotel en resort verschillend, maar je mag uitgaan van onderstaande merken:
● Wodka: Belvedere, Grey Goose, Ketel One
● Gin: Hendrick’s, Tanqueray, Bombay Sapphire
● Rum: Zacapa, Diplomático, Bacardi
● Tequila: Don Julio, Patrón
● Whiskey: Glenlivet, Macallan
● Brandy/Cognac: Hennessy, Rémy Martin
Is er een limiet op het aantal premium drinks dat ik per dag kan bestellen?
Sommige hotels en resorts hanteren een limiet op het aantal alcoholische dranken dat je per dag kunt bestellen. In bijna alle gevallen is er geen limiet (al is dit ook afhankelijk van je eigen gedrag en in hoeverre je onder invloed van alcohol bent). Er is normaliter geen limiet op het aantal premiumdrankjes als er geen limiet op normale alcohol is.
Bieden resorts ook lokale premium dranken aan, of alleen internationale merken?
Dat is per resort verschillend. Meestal is het aanbod van premium dranken een mix van premium lokale merken en internationale merken (afhankelijk van het aanbod aan lokale merken).
Kan ik buiten het resort eten als ik all inclusive heb geboekt?
Ja, je bent vrij om buiten het resort te eten, zelfs als je een all inclusive arrangement hebt geboekt. Houd er echter rekening mee dat de kosten voor eten buiten het resort dan niet worden gedekt door het pakket.
Kan ik premium drinks bestellen voor gebruik op mijn kamer?
In de meeste hotels en resorts is het prima om je drankje mee naar de kamer te nemen. In sommige luxere en duurdere premium resorts is er zelfs sterke drank op de kamer te vinden.
Is het personeel getraind in het serveren en adviseren over premiumdrinks?
In luxere hotels is het personeel in de regel veel beter getraind op ‘t vlak van drankjes en cocktails. Soms zijn er op het resort een aantal specialisten te vinden bij speciale cocktailbars.